Dálnice jim vzala hosty a covid náladu. Letovský statek, kdysi vyhlášená zastávka po cestě na Strakonice, teď zeje prázdnotou. Když dorazil s Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich, bylo jasné, že tahle kuchyně dostane pořádnou lekci.
Dálnice, co přinesla ticho
Když kolem Letova vedla stará silnice, stávala tu kolona aut a plná hospoda. Dnes? Dálnice obchází vesnici obloukem a místo plných stolů slyšíte v kuchyni jen hučet fritézu. „Od covidu se všechno změnilo. Teď v poledne přijdou dělníci, večer nikdo,“ říká provozovatel Ludvík Friebel.
Jeho partnerka Jana Lukšanová se směje, že nápad přihlásit se do pořadu Ano, šéfe! nebyl její. „Do pořadu nás přihlásil Ludvík. Nejdřív jsem si myslela, že se zbláznil, ale asi ne,“ dodává. A to ještě nevěděla, že Zdeněk Pohlreich hned po příchodu nebude šetřit upřímností.
Padesát jídel na lístku a žádná duše
Šéf se rozhlédne po rustikální jídelně, zhodnotí dřevěné židle i dekorace a jen si odfrkne. „Na menu je padesát věcí, z toho osm druhů řízků. To je hodně,“ říká.
V kuchyni zatím vaří na plné obrátky. „Jsou to oblíbené věci,“ hlásí kuchařky, když slyší Zdeňkovu objednávku. Jenže po ochutnání přichází ledová sprcha. „Je to všechno hrozně upražené. A všechno chutná stejně. Proč má jihočeský statek v nabídce tortillu nebo argentinský steak?“ kroutí hlavou.
Na talíři s masem a ananasem si rýpne: „Abychom byli opravdu Jihočeši, mělo by se to jmenovat Hawaii.“ Usměje se, ale z jídla nadšený není.
„Máte tu napsáno jihočeská restaurace, ale velké h…“
V kuchyni Zdeněk přitvrdí. „Všechno má podobnou chuť, chybí tomu pestrost. Když už tu máte napsáno, že jste jihočeská restaurace, tak proč tortilla? To není místní specialita!“ A neodpustí si ani osobní poznámku. „Ludvíku, to je ostuda nechat se živit od ženy,“ říká. „S tou hospodou jste tak zestárli, že nevnímáte, co se děje kolem vás.“
Největší problém podle něj není jen v jídle. „Okolo sebe musíš mít pořádek. M@dník ti hlavu zacpe a jsi v p@deli. Není nad to, když je uklizeno,“ vysvětluje s typickou přímostí.
Záchrana nebo konec?
Pohlreich vezme tým na výlet do jiné restaurace, která podle něj „fakt funguje“. Chce jim ukázat, že to jde i bez argentinského steaku. „Jídla musí být jednoduchá jak žebřík, na to nezapomeňte,“ říká.
Na Letovském statku se mezitím začne uklízet, malovat a hlavně přemýšlet, co vlastně chtějí lidem nabídnout. „Až se budeš divit, proč ti sem lidi nechodí, mrkni na tohle jídlo a bude ti to jasný,“ připomene šéf majiteli.
Jak dopadne zátěžový test a jestli tahle dvojice hospodu znovu postaví na nohy, se ukáže v posledním dílu nové série Ano, šéfe! 30. října ve 21.35 na Primě a už teď na prima+.

Vánoce s Českou televizí: Nové pohádky, osvědčené klasiky a originální silvestrovská show plná hvězd
Zdroj: Ano, šéfe!, FTV Prima, prima+



