Druhá adventní neděle přináší poslední šanci dát zahradu do pořádku před zimou. Pořad Receptář Prima nápadů nabídne rady pro kutily, zahrádkáře i milovníky domácí pohody. Sledujte v neděli 7. prosince 2025 v 11:50 na Primě.
Konec listí, čas na stolek i čistý pekáč
Zahradní sezóna definitivně končí. Pokud jste ještě neshrabali listí nebo nezkontrolovali stromy, právě teď je ten nejvyšší čas. Váš ovocnář v pořadu připomene, proč má smysl odstranit nemocné větve dřív, než přijdou první mrazy.
Ani domácí kutilové nepřijdou zkrátka. Žena za ponkem představí jednoduchý a elegantní návod, jak si z dostupných materiálů vyrobit příruční stolek ke gauči. Ideální doplněk pro chvíle pohody, kdy chcete mít po ruce hrnek čaje i rozečtenou knihu.
V díle nebude chybět ani Minutový manžel. Ten se tentokrát pustí do úklidu a ukáže, jak rychle a bez námahy vyčistit připálený pekáč. Výsledek vás možná překvapí – leskne se jako nový a nemusíte kvůli tomu kupovat žádné speciální prostředky.
Psi, svícen z kovárny a papriky v prosinci
Veterinární poradna se tentokrát zaměří na zažité mýty o psech. Platí skutečně, že jeden lidský rok odpovídá sedmi psím? A je pravda, že psi vidí jen černobíle? Pořad nabídne srozumitelné vysvětlení, které rozptýlí nejčastější omyly.

Rubrika Parťáci od fochu zavede diváky do kovářské dílny. Ukážou, jak vzniká tradiční kovový svícen – ideální doplněk pro vánoční stůl nebo jako stylový dárek. Pohled do výroby potěší každého, kdo má rád řemeslo a poctivou práci.
Nezapomnělo se ani na pěstitele. Lenka Šulcová tentokrát prozradí, jak správně vysévat semena paprik. Možná to zní nezvykle, ale prosinec je ideální doba pro předpěstování paprik na jarní sezónu. Pokud víte, jak na to a do čeho je zasadit.
Sníh před domem, kapustové listy i bezeztrátové nápady
Zima už o sobě dává vědět a mnozí se ptají, kdo je zodpovědný za odklízení sněhu před domem. V rubrice Současné trendy se dozvíte, zda máte lopatu vzít do ruky sami, nebo zda je to povinnost města či obce. Odpověď může být jiná, než čekáte. Záleží totiž na typu pozemku a místní vyhlášce.
Část Beze ztrát připomene, že i to, co běžně končí v koši, může posloužit v kuchyni. Tentokrát půjde o ovadlé listy kapusty. Místo vyhození z nich můžete připravit takzvaný kapustový kaviár – originální a chutnou pomazánku, která vypadá překvapivě luxusně, a přitom stojí téměř nic.
Receptář Prima nápadů tak i ve 32. díle přináší inspiraci pro domov, zahradu i kuchyni. Nedělní poledne s touto partou tvůrců opět potěší všechny, kdo mají rádi šikovná řešení, chytré rady a tvoření s rozumem.
Premiérový Receptář Prima nápadů sledujte na Primě v neděli 7. prosince od 11:50.




