Ve čtvrtek se v oblíbené kulinářské show Prostřeno! představí Jiří Basta (60), muž s bohatým životním příběhem, výjimečným smyslem pro humor, a hlavně srdcem na správném místě. Bývalý mistr na provoze, kulturní referent, číšník i moderátor se rozhodl ukázat, co dokáže u plotny. A připravil si večer, na který jeho hosté jen tak nezapomenou.
Životní optimista, který bere výzvy s úsměvem
Jirka je rozvedený a má dva syny (Aleše a Daniela). Kromě toho se pyšní i titulem dědečka malého Robina, na kterého nedá dopustit. Přiznává, že výzvy má v krvi. Ať už se jednalo o moderování, práci v gastronomii nebo kulturní produkci, vždycky do toho šel naplno. Přesně proto přijal i pozvání do soutěže. „Vítěz bere vše,“ říká s nadhledem a úsměvem, který ho nikdy neopouští.
Svůj večer bere jako příležitost k zábavě, setkání s novými lidmi a třeba i menšímu zviditelnění. Pokud by opravdu vyhrál, část výhry by věnoval na charitu a zbytek na „renovaci těla“, jak s humorem dodává.
Recepty, u kterých jde chuť i fantazie ruku v ruce
Čtvrteční večer nebude jen o jídle, ale i o atmosféře. Hosty pozve k sobě domů a hned po přivítání je zaujme netradičním menu. To začne originálním pokrmem s názvem Kokotštejnský létající talíř, po němž přijde na řadu uzená česnečka s vejcem a sýrem. Hlavní chod bude v duchu syté domácí klasiky – zapečená krkovička s cibulí ve speciální marinádě, podávaná s rýží a oblíbeným kimchi. Sladkou tečkou pak bude „čoko překvápko“.
Proč právě takové menu? Podle Jirky je rychlé, kvalitní, chutné, a přitom finančně nenáročné. K vaření má navíc vřelý vztah už od mládí, chtěl se dokonce stát kuchařem. „Nešel jsem tam jen proto, že bych musel pracovat i o víkendech. A od té doby dělám hlavně o víkendech,“ směje se.
Devadesátková nostalgie, večer plný smíchu a možná i překvapení
Zábavná část večera bude patřit legendě devadesátek, tedy skořápkám, které rozproudí nostalgickou náladu. Styl celého večera Jirka Basta ladí v duchu své minulosti, tedy motorkářské a moderátorské, kdy působil jako dýdžej a bavič. V jeho společnosti rozhodně nebude nouze o úsměvné historky, včetně těch z kuchyně. „Jednou jsem naložil kapra na gril, ale zapomněl jsem, že musí být s kůží. Letělo to všechno rovnou do popelnice,“ přiznává bez servítek.
Zda jeho kreativní a nápadité menu zaujme i ostatní, ukáže až samotný večer. Jasné ale je, že Jirka Basta servíruje nejen jídlo, ale i upřímnost, nadhled a radost ze života.
Na čtvrtečního hostitele se můžete podívat již dnes večer na Primě.

Pondělní díl Ulice: Dohody, hádky i nečekaná spojenectví
Zdroj: FTV Prima, Prostřeno!