V pátek se k plotně postaví Polina Khmilevskaia (28), původem z Ruska, která si z Česka udělala nový domov. Do soutěže Prostřeno! ji přivedla touha po poznání, a to nových lidí i kuchařských stylů. Pro své hosty si připravila menu s odvážnou svíčkovou, ale vysloužila si i notnou dávku kritiky.
Od výkresů ke krabímu salátu
Polina studovala architekturu a stavitelství na ČVUT, ale bakalářský titul nakonec nezískala. Začínala ve fastfoodech, později pracovala jako technik a dnes se živí jako konstruktérka nábytku. Navrhuje výkresy, podle kterých robotická linka sestavuje nábytek, a působí v německé firmě s výrobou i v Česku.
V osobním životě má zázemí – českého manžela, se kterým tvoří pár tři roky. Svatbu měli před rokem a půl. Polina pochází z Ruska, část její rodiny žije na Ukrajině. V Česku se cítí doma, ráda objevuje nová místa, chodí na výlety, maluje a háčkuje. Jejím koníčkem jsou mimo jiné i netradiční háčkované dekorace, které se objeví během jejího večera jako součást zábavy.
Když se babička pustí do svíčkové
„Občas mám pocit, že jsem babička v těle osmadvacetileté ženy,“ říká Polina o sobě. Sama sebe popisuje jako přátelskou, otevřenou, ale umí být i sama a užívat si klid. Ráda peče maso, jídla v troubě a chutná jí česká kuchyně, například hovězí líčka nebo guláš. Naopak nikdy nesnese brokolici, játra nebo hráškovou polévku. Je na brokolici dokonce alergická, stejně jako na barvu na vlasy.
Ve svém soutěžním večeru vsadila na menu, které odráží její chutě i odvahu. Hosté se tak mohou těšit na krabí salát s pečivem, pórkovou krémovou polévku, bude i svíčková na smetaně s knedlíkem, brusinkami, citronem a šlehačkou, a na závěr připraví tiramisu. Hosty překvapí netradiční prostírání i zajímavé chuťové kombinace. Ovšem troufnout si na svíčkovou, navíc jako cizinka, se ukáže jako velmi odvážné. Kritika na sebe nenechá dlouho čekat.
Třídenní bábovka a sen o výhře
Na otázku, co by udělala s případnou výhrou, odpovídá bez váhání: „Jela bych s manželem na dovolenou, asi za rodinou do Ruska.“ V soutěži se nejvíc těší na pět večeří s novými lidmi a přátelskou atmosférou.
Vaření ji baví, ale nesmí toho být moc. Jak sama říká, tříchodové večeře nejsou jejím denním standardem. Mezi její nejsilnější kuchařské zážitky patří příprava velikonoční bábovky z kynutého těsta, která jí zabrala tři dny. „Nakonec to bylo tak tvrdé, že to nešlo ani nakrájet. Sloužila pak jako dekorace,“ směje se.
V Prostřeno! se Polina nebojí ukázat sama sebe. Ať už jde o háčkované hračky, pokusy s českou klasikou nebo lehce excentrické motto, kterým se v životě řídí: „Manévr musí být rychlý a jistý.“
Sledujte Prostřeno! každý všední den v podvečer na Primě. S předstihem jsou pak díly na prima+.

Modelky Playboye zemřely násilně. Za zdmi luxusu se odehrávaly osudy plné manipulace a strachu
Zdroj: Prostřeno!, FTV Prima



