Ve středeční epizodě populárního pořadu Prostřeno! se o výhru pokusí teprve jednadvacetiletý student Tomáš Klofáč. I když je nejmladším soutěžícím týdne, překvapí vyzrálostí, životním stylem i tím, jak se postavil k přípravě svého večera.
Mladý, ale s nohama pevně na zemi
Tomáš Klofáč (21) pochází z Vysočiny a studuje obor instalatér na Střední průmyslové škole stavební akademie Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodu. Přestože je stále student, působí velmi dospěle. Žije sám v domečku, který si postupně sám opravuje, a má dlouhodobý vztah s přítelkyní Natálií. Do pořadu se přihlásil sám. „Prostřeno! občas sleduju a lákalo mě si něco podobného vyzkoušet,“ vysvětlil. Zajímá ho, jestli zvládne uvařit vše, co si naplánoval, a chce si celý týden prostě užít.
Svůj večer pojal jako test, a to nejen kuchařských schopností, ale i vlastní psychické odolnosti před kamerami. Z výhry by část použil na dovolenou s Natálií, zbytek na opravu podkroví svého domu. Život bere vážně, ale rozhodně ne nudně.
Vlastní zelenina, kreativní úkol a kuchyně bez přetvářky
Tomáš připravil menu, které si vymyslel s důrazem na dvě věci – netradičnost a zvládnutelnost. „Jsou to jídla, která všem chutnají,“ říká. Využívá přitom zeleninu, kterou si sám vypěstoval na zahradě. Zahradničení je totiž jedním z jeho koníčků. Kromě toho rád jezdí na kole, lyžuje a běžkuje, miluje cestování a rád zkouší nové chutě.
Menu postavil na zapečeném lilku se sýrem, cuketové polévce s kari, kuřeti na zázvoru se slaninou a rýží a na závěr připravil cheesecake. Úkol týdne, tedy využít potraviny z Vysočiny, pojal po svém. Vytvořil pomazánku, která byla nejen chutná, ale i vizuálně zajímavá. Jako zábavu si pro hosty nachystal kreativní hru, kterou si sám vymyslel.
Klidná povaha, ale silná motivace
Sám o sobě Tomáš tvrdí, že je hodný, laskavý, empatický, zodpovědný a pracovitý. O tom svědčí i jeho vztah k vaření, nejraději vaří pro přítelkyni nebo rodinu a často improvizuje podle toho, co najde v lednici. Na jídle si rád pochutná a ještě nenarazil na nic, co by nedokázal sníst, i když mořské šneky by prý neochutnal ani za nic. Naopak mezi oblíbená jídla patří tortilla s kuřecím masem, kuře s rýží nebo králík na bylinkách. Má také slabost pro polskou kuchyni.
Historka z dětství, kdy omylem zaměnil cibuli za sazenice mečíků a nakrájel je k masu, jen dokazuje, že vaření bere s nadhledem. „Bylo mi asi šestnáct a nebylo mi pak úplně nejlíp, ale přežil jsem,“ směje se dnes.
Večeře u Tomáše nebude jen o jídle, ale hlavně o atmosféře. Vadí mu totiž ticho u stolu, a tak si dává záležet, aby bylo hostům příjemně. Ať už vyhraje, nebo ne, na celý týden bude vzpomínat s úsměvem. „Bude to zážitek na celý život, protože to bude poprvé, co budu před kamerou a v televizi,“ říká.
Sledujte Prostřeno! každý všední den v podvečer na Primě. S předstihem jsou pak díly na prima+.
Zdroj: Prostřeno!, FTV Prima




