Kristýna Thompson (29) sází ve čtvrtečním Prostřeno! na exotiku a osobní příběh. S manželem z Nigérie a dvouletou dcerou žijí v Třebíči, kde tvoří domov plný chutí, svobody a rodinné sounáležitosti.
Žena mezi kulturami a chutěmi
Kristýna je freelancerka, copywriterka, marketingová specialistka a maminka na rodičovské. Vystudovala cestovní ruch v Jihlavě, pokračovala inženýrským studiem v Praze, pracovala v Rakousku, v pražském hotelu i jako event manažerka. Dnes je spolumajitelkou barbershopu, ale hlavně tvoří. Ať už jde o texty, značky, nebo domov s manželem Kingslinem, který pochází z Nigérie.
Společně s malou Taminkou, která jejich život převrátila naruby tím nejhezčím způsobem, už rok žijí v Třebíči. Za sebou mají stěhování, život v zahraničí a spoustu lekcí. Teď si tvoří vlastní pravidla v rodině, kuchyni i každodenním bytí.
Výzva, která přišla nečekaně
Do soutěže ji přihlásil někdo z okolí. Kdo přesně, to Kristýna dodnes netuší. „Když tahle výzva přišla, postavila jsem se k tomu čelem. Beru to jako příležitost ukázat lidem trochu jiný příběh,“ svěřila se produkci pořadu. A rozhodně nechce zapadnout do škatulky „typické české domácnosti“. Její čtvrteční večer bude jiný, a to nejen chutěmi, ale i energií a rodinným zázemím.
Přestože doma většinou vaří její muž, Kristýna se tentokrát chopí vařečky sama. Její menu propojuje dva světy, tedy český a nigerijský. Připraví například Suya Meat se salátem, Jollof Rice s kuřetem a smaženými plantainy, zlatý krém s africkým kořením a dezert Puff-Puff se zmrzlinou a ovocem. A během zábavy manžel Kingslin představí, jak se doma připravuje jejich oblíbené koření.
Jídlo, které spojuje i rozděluje
Africká kuchyně vzbudí u hostů rozporuplné reakce. Pro některé je bez chuti, pro jiné příliš ostrá. Kristýna ale vsadila na autenticitu. „Tyhle recepty jsou součástí našich běžných dní i výjimečných chvil. Chci hostům nabídnout něco jiného než řízky a špagety,“ vysvětluje.
Vaření bere jako zábavu, nikoli jako povinnost. Přiznává, že běžně sází na rychlovky, ale když se do toho pustí naplno, stojí to za to. Nejraději připravuje steaky nebo špagety carbonara. Lečo, bramboráky nebo červenou řepu by ale na talíř nikdy nedala. A dršťky? „Ty bych nesnědla ani za nic.“
K vaření má i vtipné vzpomínky. Když vařila manželovi poprvé, připravila lasagne. „Tehdy mi řekl, že mu chutnaly. Ale po čase přiznal, že to nebylo úplně ono. Nechtěl mě ale zklamat,“ směje se.
Kristýna si týden v Prostřeno! chce užít, rozbít stereotypy a třeba inspirovat. Pokud by náhodou vyhrála, peníze by věnovala svým rodičům. „Pomáhají nám a podporují nás. Vzala bych je na dovolenou.“
Sledujte Prostřeno! každý všední den v podvečer na Primě. S předstihem jsou pak díly na prima+.

Vychytávky Ládi Hrušky: Čtyři řezy, lymfatická masáž, organizér na nože a štrůdlík ze zakysanky
Zdroj: Prostřeno!, FTV Prima



